Leergang: Mystiek ∼ Mystagogie

Wij organiseren de leergang Mystiek en Mystagogie. Dit is geen afgebakende jaarcursus. Het is een echte leergang. Dat wil zeggen: tijdens de ontwikkelingsweg die je gaat, verwerf je kennis en inzicht in het levensverhaal van de mystici die we bespreken en de mystieke opgang die zij maakten. Bepaalde aspecten zijn ook in jouw leven aanwezig en zullen dus herkenbaar zijn. Aan de hand van de verworven inzichten en herkenningspunten, bewandel je je eigen pad op weg naar de ontwikkeling van een persoonlijke spiritualiteit.

Mystiek

Mystiek gaat samen met ervaren. Het is geen keuze, je kan er niet naartoe werken: het zijn ervaringen die jou overvallen, die jou overkomen en die jij ondergaat.
Bij mystici kunnen we leren dat hun reactie op een mystieke ervaring soms excessief was, maar de mystiek op zich is verre van bandeloos, wel integendeel. Het aanraken van de Hemel ging vaak gepaard met een een lange lijdensweg.

De middeleeuwse mystici die wij zullen bespreken, vertellen ons verhalen van diepe Godsbeleving in het verre verleden. We bespreken de levens van verschillende mystieke mannen en vrouwen, verwerven inzicht in het mystieke proces en lezen wat zij zelf neerschreven na hun mystieke ervaringen .

Mystagogie

Het mystagogisch proces is een omvormingsproces waarbij we ons richten op het transcendente deel van de werkelijkheid. Mystagogie is het gebeuren waarbinnen de werkelijkheid haar betekenis openbaart en een spoor van verandering en omvorming nalaat bij wie het overkomt. We maken als het ware de overgang van het profane naar het sacrale.

De vormingsdelen Mystiek en Mystagogie vormen samen de leergang.  Tijdens het vormingsdeel Mystagogie leggen we de concrete verbinding tussen de geestelijke openbaring en onze persoonlijke levensloop.

Praktische info:

De Leergang Mystiek en Mystagogie richt zich tot iedereen, voorkennis is niet vereist.

Neem gerust contact op voor een verkennend gesprek via onderstaand contactformulier of telefonisch op het nummer: 0478 07 16 74
Bij het bericht graag vermelden : “Leergang: Mystiek ∼ Mystagogie”